Schab bez kości BIO z ekologicznej wieprzowiny z ekologicznej hodowli z Cząstkowic w woj. podkarpackim.
Czym się różni chów świń ekologicznych od tych nie eko?
„W żywieniu świń można wyodrębnić dwa główne kierunki: żywienie intensywne, stosowane na fermach towarowych, oraz żywienie ekologiczne, zwane też organicznym lub BIO. Głównym celem żywienia intensywnego jest maksymalnie wysoki poziom produkcji, zaś żywienia ekologicznego uzyskanie dobrego i smacznego produktu końcowego bez nadmiernej eksploatacji zwierząt… W chowie ekologicznym dąży się do stworzenia świniom warunków możliwie najbardziej zbliżonych do naturalnych”. (cyt. za Podstawowe zagadnienia w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej, prof. A. Wójcik, prof. D. Bugnacka, prof. G. Woźniakowski, Olsztyn 2020)
Zwierzęta z hodowli p. Jerzego otrzymują jako paszę głównie lucernę oraz certyfikowane pasze składające się ze zbóż ekologicznych. Oczywiście żadne antybiotyki nie są stosowane. Wieprzki mają posiadają stały dostęp do wybiegu i pastwiska, przez co struktura mięsa jest zupełnie inna od tego z ferm towarowych, czyi produkcji masowej.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.