Shopping Cart

Zadzwoń do nas: 728064196

Darmowa dostawa powyżej 200zł

baza magazynowa
i zakupy

Lekcja 2

Organizacja pracy

Dobra organizacja pracy, wymaga od Ciebie określenia 3 etapów: menu, na jego podstawie stworzenia bazy magazynowej, a następnie listy zakupów. Potrzebujesz opanować sztukę zarządzania kuchnią. Zacznijmy więc od początku. Wyznaczyłaś godziny posiłków, a teraz potrzebujemy zająć się określeniem bazy magazynowej w Twoim domu. Tego, z czego najczęściej gotujesz, co masz w swoim ogródku. To istotny krok, który ułatwi Ci  opanować sztukę zarządzania kuchnią.  Mam na myśli te produkty, które najczęściej kupujesz, bądź możesz pozyskać z wiadomego pochodzenia albo po prostu  z jakiś powodów je lubisz mieć swojej szafce bądź lodówce.  Weź więc notes do ręki i będąc w kuchni określ bazę swoich produktów.  Wypisując i tworząc zarys bazy podstawowej, na przykład:
  • Ryż,
  • Kasza,
  • Jabłka,
Następnie określ grupy i podgrupy produktów, które posiadasz.  Przypisz te produkty do grup typu kasze, owoce, warzywa, nabiał, mięso.
Już Ci to przybliżę jaśniej; po woli:

Kasza

jaglana, orkiszowa,  gryczana…

Mięso

drób, wołowina, jagnięcina…

Owoce

jabłka, gruszki, śliwki suszone
Tworzysz właśnie listę produktów, którą nazwiemy Baza magazynowa.
Warto poświęcić na ten etap odpowiednią ilość czasu i rozpocząć od analizy rzeczy, które masz w swoich szafkach i lodówce.

Czego warto się pozbyć?

Przede wszystkim tego co ma bardzo przetworzony skład. Pomogę Ci w tym określając obszary,  w którym możesz mieć taką żywność;
Szafka kuchenna, wyszukaj i pozbądź:
  • ciasteczka, ciastka, herbatniki,
  • słodycze kolorowe,
  • batony czekoladowe,
  • słone przekąski (krakersy, chipsy, słone orzeszki,
  • konserwy wędlin, ryb i warzyw,
  • płatki śniadaniowe słodzone,
  • kolorowe napoje gazowane,.
  • przyprawy, polepszacze smaku; kostki rosołowe, vegety

 

Lodówko – zamrażarka, wyszukaj i pozbądź:
  • przetworzone gotowe zupy,
  • kolorowe jogurty,
  • majonez, keczup, przetworzone sosy,
  • przetworzone sałatki z gotowanych, badź surowych warzyw,
  • gotowe panierowane mrożonki: ryby, mięsa, gotowe sałatki warzywne, lody, sorbety (które zawierają które kumulują w sobie kwasy tłuszczowe trans, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, aromaty zapachowe.

 

Tylko te  składniki, które zawierają wysoki indeks glikemiczny (IG), kwasy tłuszczowe trans i dużą zawartość syropu glukozowo-fruktozowego.

Co włożyć?

Skoro pozbyliśmy się tego co niezdrowe to warto pustą przestrzeń wypełnić:
Szafki kuchenne
  • pełnoziarniste produkty zbożowe – płatki jaglane, płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty, (ale uwaga na przemysłowe granole które zwierają dużą ilość syropu glukozowo-fruktozowego).
  • owoce roślin oleistych; orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, orzechy arachidowe,
  • warzywa korzeniowe, marchew, pietruszka, cebula, ziemniak.
  • warzywa strączkowe; fasola, soczewica, komosa ryżowa
  • herbaty ziołowe, czarną, zieloną,
  • zioła i przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, curry, kumin, kmin, czarnuszka, tymianek, rozmaryn.

 

Lodówko – zamrażarka

  • warzywa i owoce sezonowe,
  • mięso (wołowina, cielęcina, jagnięcina kurczak, indyk, dziczyzna)
  • ryby (tłuste i chude),
  • owoce morza, skorupiaki,
  • Mleko krowie, kozie sojowe, mleko owsiane
  • ser (feta, biały twaróg, parmezan, mozzarella)
  • nabiał; kefir, maślanka, jogurt naturalny,
  • jajka

 

Jeśli możesz to zastanów się również, gdzie będziesz kupować określone produkty z czasem i przypisz sobie do produktów miejsca zakupów. Warto w każdym posiłku uwzględnić duże ilości owoców i warzyw, które oprócz błonnika zawierają również dużo naturalnych składników odżywczych. Są niezbędne do zachowania zdrowia i harmonii. A w obecnym czasie są niezbędne do wzmocnienia układu immunologicznego naszego organizmu. Zrobienie bazy magazynowej pomoże Ci zarządzać kuchnią, i ułatwi Ci robienie zakupów. Stworzyłaś w poprzednim punkcie zapis dotyczący Twojej bazy magazynowej? Mając taki zakres produktów, wiesz co możesz ze sobą połączyć.

Stwórz listę menu

Pewnie zastanawiasz się jakie powinno być typowe menu Twojej rodziny? Poszukaj kombinacji posiłków, z Twoich składników, zapisz te które przygotowujesz najczęściej i zrób przykładowe menu.  – Stwórz bazę menu.  Poświęć czas na to, aby raz usiąść i zapisać sobie mini ściągę na przyszłość.

Przykład na kaszę

Np. masz kaszę jaglaną, więc łączysz ją z warzywami bądź owocami. Ta kasza, smakuje na wszystkie możliwe sposoby, więc w zasadzie w każdej kombinacji może wystąpić. Analogicznie możesz potraktować ziemianki czy makaron.
  • Kasza z miodem i orzechami
  • Kasza z zieloną pietruszką, łyżką oliwy i orzechami prażonymi,
  • Zapiekanka z kaszy z śliwą suszoną i łyżką miodu na kolację, śniadanie, bądź dodatek do mięs.
baza jako książka kucharska
 Twoja baza magazynowa, którą sporządziłaś będzie dla Ciebie cenna, pod wieloma względami. Będzie z czasem bardziej dynamiczna, będziesz ją wzbogacać sezonowymi owocami, warzywami. Z czasem powstanie pewnie niezła książka kucharska. 

Twoja baza magazynowa jest wstępem, do planowania menu, które może Cię na początku przytłoczyć. Nie jesteś sama! Każdy musi przez to przejść . W załączeniu masz moje przykładowe menu na ten tydzień. Zobacz, i wybierz to co pasuje do twojej koncepcji i twojej bazy magazynowej którą zbudowałaś. Pamiętaj aby przybrać bazę magazynową jako wzór, a potem łączyć ze sobą składniki tak, aby nie powielać ten samej potrawy w ciągu dnia. Zadbaj o różnorodność menu. 

 

P.S. Ja często wykorzystuję doświadczenia z branży gastronomii w mojej kuchni. Zasady są podobne. Kupić produkt odpowiednie do sezonu. Nie doprowadzać do jego zmarnowania, wykorzystując w różnych potrawach przez cały tydzień. Jednocześnie jednak dbać aby potrawy był zróżnicowane i atrakcyjne dla osób konsumujących.
Tworząc nową listę zakupów, w zasadzie możesz bazować na tym co sporządziłaś i tylko rotować składem uzupełniać miejsce zakupu i ilość. Jeśli przez jakiś czas będziesz mieć swoją bazę magazynową, to potem tylko będziesz zmieniać składniki na inne, to ta baza będzie ewaluować wraz z Twoim rozwojem kulinarnym. Taką listę zakupów możesz przekazać śmiało innm.😉 Zaangażuj męża, dzieci w proces pozyskiwania produktu, aby każdy z Was miał na to wpływa, co dzisiejszego, dnia, tygodnia będzie w menu.

 

Tygodniowa lista zakupów dla jednej osoby, wygląda tak

N

Jajka

jajka 10 szt
N

Mleko roślinne/zwierzęce

2 litry
N

Mięso

600 gr
N

Kasza orkiszowa

1 kg
N

Ryż

1 kg
N

Soczewica zielona

1 kg
N

Owoce sezonowe

1-1,5  kg
N

Marchew

1 kg
N

Kapusta biała

1 szt
N

Olej tłoczony

1 l
N

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

1-2 szt.
N

czosnek, cebula, przyprawy

pobierz wzór

l

Karta menu

przykład
l

Karta receptury

przykład
l

Lista sprawdzonych rolników

możesz zamówić produkty  kurierem
Darmowa dostawa

Do wszystkich zamówień powyżej 200 zł

Sprawdzeni dostawcy

Oferujący ekologiczne produkty

Certyfikat ekologiczny

Produkty zawierające (BIO w nazwie produktu)

Bezpieczne płatnośći

Payu/ MasterCard / Visa