Shopping Cart

Zadzwoń do nas: 728064196

Darmowa dostawa powyżej 200zł

Eko lodówka 
i EKO SPIŻARNIA

Lekcja 5

Podsumujmy, co mamy na obecną chwilę. Opanowałaś planowanie menu, tworzenie bazy magazynowej, tworzenie menu. 
Teraz potrzebujemy razem przejść przez aspekt nie marnowania jedzenia.
A zarządzania składnikami Twojego menu, tak, aby przygotowywane składniki, były częścią składową innych dań. 
Istotną kwestią, przy zarządzaniu lodówką, jest zasada FiFo – (first in- first out), pierwsze weszło, pierwsze wyszło. 

Zasady, które pozwolą Ci bezpiecznie zadbać o żywienie rodziny i w profesjonalny sposób zarządzać kuchnią to:

N

Miejsce rozpakowania

Przyniesione produkty z lokalnego targu lub sklepu, złóż w jednym miejscu do rozpakowania. Wyznaczenie takiego miejsca pozwoli ci na zachowanie bezpieczeństwa żywności. Niezbyt higieniczne jest układnie przyniesionych z zewnątrz produktów na blatach kuchennych lub stołach gdzie gotujesz

N

Ocena produktu

Unikaj wkładania do lodówki i zamrażarki produktu bez oceny zapachu, wyglądy czy smaku. Umyj, pozycjonuj i umieść w naczyniach nadających się do przechowywania żywności

N

Wstępna obróbka

Umyj ręce i zacznij od podziału produktu, surowa żywność, wymagająca obróbki, czy przechowania. Np. kupisz szpinak, jarmuż, ziemniaki, to szpinak wymaga przemycia i zaplanowania jego przechowania, bądź obróbki wstępnej, co oznacza dla Ciebie, że myjesz go i albo przygotowujesz sobie całe liście do sałatki, albo siekasz do pieczenia i wykorzystasz go następnego dnia

N

Bezpieczeństwo przechowywania

Żywność surową (ryba, warzywa okopowe) trzeba przechowywać oddzielnie  od żywności gotowanej lub gotowej do spożycia. Co oznacza, że na pierwszej półce w lodówce nie mogą stać obok siebie np. surowa ryba, a obok ugotowany kalafior i zupa.

 

N

Data przydatności

Oznakuj sobie żywność wedle zejścia określając datę jej przydatności. Przyda ci się to przy realizacji zasady FiFo, pierwsze weszło, piewsze wyszło. Zasada ta pozwoli ci kontrolować produkty, które należy zużyć w pierwszej kolejności. 

N

Świeżość produktu

..Nie przechowuj produktów ugotowanych przez siebie dłużej niż 48 h. Wyjątek stanowią produkty zamrożone i suszone.

N

Rozmrożone produkty

Produkty rozmrożone przechowuj w temperaturze 5 stopni i ugotuj w ciągu 24 h.

 

N

Uszkodzona żywność

Staraj się nie przechowywać jaj z pękniętą skorupą. 

N

Miejsce do obróbki

Do surowej obróbki mięsa czy produktów gotowych wyznacz dwa odrębne miejsca. Blat kuchenny, deska przetrzyj octem spirytusowym, aby zdezynfekować miejsce

Metody EKO sprzątania.

Nie chcę aby w miejscu takim, jak lodówka, gdzie umieszczam żywność, znajdowały się sztuczne aromaty, barwniki i chemia. Dlatego myję lodówkę wodą z dodatkiem octu spirytusowego, do zapachu dodaję kroplę olejku lawendowego, bądź herbacianego. Lodówka utrzymana w prawidłowy sposób, nie potrzebuję odświeżacza. 
Choć wiadomo, jak zdarzy się nam, zaniedbanie z powodu wyjazdu, choroby dziecka, to możesz zrobić naturalny odświeżacz, biorąc do ręki mały słoiczek, wsypując do niego trochę sody i jedną bądź dwie krople olejku lawendowego, eukaliptusowego, miętowego, czy cytrynowego. Słoiczek umieszczasz na środkowej półce w lodówce.  

Darmowa dostawa

Do wszystkich zamówień powyżej 200 zł

Sprawdzeni dostawcy

Oferujący ekologiczne produkty

Certyfikat ekologiczny

Produkty zawierające (BIO w nazwie produktu)

Bezpieczne płatnośći

Payu/ MasterCard / Visa