Shopping Cart

Zadzwoń do nas: 728064196

Darmowa dostawa powyżej 200zł

Techniki
GOTOWANIA

Lekcja 7

Organizacja pracy

Lubię stwierdzenie Jeana Anthelme’a Brillat-Savarina w książce “Filozofia smaku”, Nie jesteś tym co jesz, a tym “co przyswajasz“. Gotowanie pozwala nam na trawienie większej ilości składników odżywczych z pożywienia oraz zużywanie tego mniejszych pokładów energii. Nasze życie polega na pozyskiwaniu energii, a gotowanie potrawy dostarczają jej więcej, są lekkostrawne. 
Sposobem, którą ja praktykuję to slow coooking. Na czy polega ta metoda?
Zaczynamy od mycia, krojenie i podsmażenie bazy smakowej, a potem zostawiam wszytko w garnku, aby substancja, która powstaję z warzyw, mięsa pozwoliła sobie na samodzielne połączenie. Mam na działce kociołek, który ustawiamy na ognisku, do środka trafiają warzywa a proces w zakręcony kociołku, dzieję się sam. Obiad jest obłędny! Ma smak i swoją wyrazistość, którą nadają mu połączenie wszystkich składników i wyciągniętych z ziemi minerałów. Piszę o tym, żebyś miała pewność i zaufanie, że jeśli zastosujesz metody powolnego gotowania to jedzenie będzie miało swoją wyrazistość, smak, który zapamiętają inni. 

Właściwe połączenie warzyw czyli głównie posiekanych roślin, nadaję potrawie jednogarnkowej jej charakterystyczny smak oraz tworzy jej tożsamość. 

Od czego zacząć?

Cebulę, marchew i seler pokrojone kostkę podsmaż maśle lub oliwie z oliwek przez co otrzymasz bazę warzywną zwaną mirepoix, która jest składnikiem dań kuchni francuskiej. Zresztą każda kuchnia ma to swoją nazwę, a baza różni się tylko lokalnymi składnikami. Natomiast, jeśli zaczniemy od smażenia mieszkanki posiekanej cebuli, marchewki, selera w oliwie z oliwek  i dodamy do niej trochę czosnku, kopru włoskiego lub natki pietruszki uzyskamy soffritto, znak rozpoznawczy kuchni włoskiej. Natomiast sofrito pisane przez przez jedno “f” oznacza pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i pomidor ( zamiast selera) i stanowi element kuchni hiszpańskiej. Podobnie jest kuchni meksykańskiej i w wielu innych. 
Widzisz nie ma w tym żadnych tajemnic, które nie mogłabyś przyswoić. Wszystko zależy od jakości warzyw a magia sama się dzieje w garnku za twoją obecnością. 🙂 

 

Film 1:

Jak sporządzić bazę smakową? 

Film 2:

Jak uwolnić aromat z przypraw 

Film 3:

Jak stworzyć przykładowe danie z dwóch baz

TU I TERAZ

  W kuchni wyznaję zasadę “Tu i teraz” i chciałabym Cię tym zarazić.  Kiedy siekam cebulę, po prostu siekam cebulę, kiedy obieram marchewkę, po prostu obieram marchewkę.  Skupiam zwyczajnie myśli na tym co robię i co się dzieję “Tu i teraz” , 

Kiedy przygotowuję obiad, moje czynności zaczynają się od krojenia cebuli, a cebula zwykle się temu przeciwstawia. A krojąc cebulę, po prostu krój cebulę i nie myśl o niczym innym. Czas w kuchni stanie się dla Ciebie odpoczynkiem, pewnym luksusem a gotowanie zacznie Ci sprawiać radość. Życzę Ci tego z całego serca, abyś poczuła wolność, abyś zaczęła eksperymentować, bawić się jedzeniem. 

 

Darmowa dostawa

Do wszystkich zamówień powyżej 200 zł

Sprawdzeni dostawcy

Oferujący ekologiczne produkty

Certyfikat ekologiczny

Produkty zawierające (BIO w nazwie produktu)

Bezpieczne płatnośći

Payu/ MasterCard / Visa